10% popusta za narudžbine preko 1999 dinara

Vaša korpa


Ukupna cena proizvoda
Popust
Troškovi dostave
Ukupno za naplatu

Blog

  • Ši (karite) maslac

    25.08.2013

    Ši maslac, takođe poznat i kao afrički karite maslac, dobija se od jezgra ploda karite drveta (Butyrospermum parkii), koje raste u savanama centralne Afrike i koje se na afričkom kontinentu koristi vekovima. Latinski naziv, Butyrospermum parkii, potiče od grčkih reči boutyron – maslac i sperma – seme.

    Svakog leta karite drvo rađa plod veličine šljive, koji se sastoji od opne i orašastog jezgra. Ši maslac je masnoća koja ekstrahovana iz semena koje se nalazi unutar orašastog jezgra. Ovo jezgro, koje je slično divljem kestenu, sadrži 50 procenata masti, 10 procenata proteina i 30 procenata ugljenih hidrata.

    Čist nerafinisani devičanski ši maslac se vekovima proizvodi na isti način. Plodovi se skupljaju ručno, suše se na suncu i prže kako bi se odstranio višak vlage iz orašastog jezgra. Nakon toga, drobe se ručno i melju između dva kamena kako bi se dobila pasta, braon boje, koja se daljom obradom pretvara u meki beli maslac. Čist nerafinisani devičanski ši maslac se hemijski ne tretira i ne sadrži izbeljivače, konzervanske i aditive. 

    Ovaj način proizvodnje devičankog ši maslaca omogućava da se sačuva prirodan kvalitet, vitamini i minerali, kao i da se očuva prirodan orašast miris. Boja ši maslaca varira od bele do sive, zlatno-braon ili zelene, u zavisnosti od starosti ploda od kojeg se proizvodi.

    Najkvalitetniji je nerafinisani devičanski ši maslac, jer su tokom njegove proizvodnje zadržani hranjivi sastojci. Postoji više vrsta ši maslaca, nerafinisani, rafinisani i ultra-rafinisani. Hranjiva svojstva ši maslaca zavise od načina na koji je izvršena njegova ekstrakcija i načina na koji je kasnije obrađen.

    Nerafinisani (devičanski) ši maslac

    Od svih vrsta ši maslaca nerafinisani devičanski ši maslac je najkvalitetniji. Proizvodi se ručno i zadržava svoje hranjive sastojke u neizmenjenom obliku. Boja ovog ši maslaca može varirati od žute do sive ili čak zelenkaste, a njegov miris je orašast. Boja, tekstura i miris ši maslaca zavise od regije u kojoj raste karite drvo. Nerafinisani ši maslac je veoma osetljiv na promene temperature zbog čega je sa njim teže raditi. Nije neuobičajeno da proizvodi koji sadrže nerafinisani ši maslac imaju zrnastu teksturu. Iako se zrnca istope odmah nakon dodira sa kožom, jasno je zašto kozmetičke kompanije izbegavaju da koriste ovu vrstu ši maslaca. Da bi bio klasifikovan kao nerafinisan, ši maslac se ne sme filtrirati korišćenjem hemikalija ili na drugi način koji bi uklonio ili smanjio njegove prirodne hranjive sastojke ili promenio njegova prirodna svojstva. Nerafinisani ši maslac se filtrira kroz gazu kako bi se iz njega uklonili delovi opne, koja se, kao i kod svih orašastih plodova, nalazi između ljuske i jezgra. Delovi ove opne mogu dospeti u ši maslac, jer se nerafinisani ši maslac dobija presovanjem termički tretiranog jezgra.

    Rafinisani ši maslac

    Ova vrsta ši maslaca je prošla kroz jedan ili više sistema filtracije. Često mu je uklonjen karakterističan orašast miris filtriranjem uz pomoć hemikalija ili na drugi način. Da bi bio belji izbeljuje se upotrebom hemikalija ili filtracijom. Obzirom da se filtracijom gube prirodni antioksidansi i vitamini koji održavaju njegovu svežinu, u njega se dodaju konzervanski kako bi sprečili da užegne. Kvalitet ove vrste ši maslaca zavisi od načina na koji je rafinisan i to nije standardizovano.

    Ultra-rafinisani ši maslac

    Ultra-rafinisani ši maslac je najlošijeg kvaliteta. Obično se ekstrahuje upotrebom rastvora, što je jefitiniji i brži način proizvodnje. Ovaj ši maslac je nekoliko puta filtriran. Nema miris, potpuno je bele boje i višestuko je tretiran kako bi se postigla nežna i glatka tekstura. Ovakav ši maslac se lakše koristi za mašinsku proizvodnju komercijalnih losiona, zbog čega se intenzivno koristi u kozmetičkoj industriji. Čak i manje kompanije će radije koristiti ovu vrstu ši maslaca jer je jeftiniji, lakši za upotrebu i sa njime se postiže finija tekstura gotovih proizvoda. Obzirom da ne sadrži prirodnu orašastu aromu, njegovom upotrebom lakše je postići željeni miris krajnjeg proizvoda. Sadrži konzervanse, jer su iz njega uklonjeni  antioksidansi i vitamini koji su na prirodan način održavali njegovu svežinu. Ova vrsta ši maslaca, osim hidrantnosti, nema druga lekovita svojstva po kojima je ši maslac poznat. 

    Ako je nerafinisani ši maslac toliko bolji, zašto se koristi rafinisani?

    Cena: čist nerafinisani proizvod je uvek skuplji.

    Miris: karakterističan orašasti miris nerafinisanog devičanskog ši maslaca je veoma teško modifikovati i prikriti u gotovom proizvodu. Da bi se modifikovao miris nerafinisanog devičanskog ši maslaca potrebno je dodati veliku količinu etarskih ulja, koja su veoma skupa. Obzirom da se u proizvodima za negu kože može dodati samo organičena količina etarskih ulja da bi oni bili bezbedni za upotrebu, često se dešava da miris ši maslaca ipak preovladava.

    Tekstura: rafinisani ši maslac ima finiju teksturu i prilagođen je za proizvodnju krema i losiona.

    Lakoća upotrebe: nerafinisani devičanski ši maslac je zahtevniji, odnosno sa njim je mnogo teže raditi.
    Nerafinisani devičanski ši maslac je odličan emolijent, lako prodire u kožu i održava je vlažnom. Sadrži veliku količinu vitamina A i vitamina E, kao i fitosterola, triterpena, estara masnih kiselina i fenolnih kiselina. Vitamini A i E su važni za regeneraciju kože, fitosteroli i triterpeni pomažu kod alergija kože, a fenolne kiseline su dobre za zaštitu ćelija.

    Nerafinisani devičanski ši maslac se često koristi za zaštitu kože od delovanja UV zraka (SPF do 8), kao i za negu ispucale i zrele kože.

    Blagotvorna dejstva nerafinisanog devičanskog ši maslaca:

    - ujednačava ten kože

    - brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan trag kao proizvodi na bazi mineralnih ulja

    - prodire duboko u epidermalni sloj kože i pomaže u obnavljanju elastičnosti zrele kože i sprečava oštećenje ćelija koje dovodi do nastanka suve i ispucale kože i strija.

    - stimuliše ćelijsku aktivnost, sprečava nastajanje efekata starenja i obnavlja grubu i oštećenu kožu.

    - vraća prirodan sjaj koži i kosi.

    - ne začepljuje pore.

    - revitalizuje, omekšava kožu i održava hidrantnost kože.

    - zbog svojih protivupalnih svojstava pomaže u zarastanju rana i smanjenu ožiljaka.

    - koristi se za lečenje ekcema, opekotina, osipa, izuzetno suve kože i za smanjene iritacija može izazvane psorijazom.

    - hidrira kožu posle brijanja i na taj način sprečava iritacije kože.

    - hrani vlas kose.

    - hidrira suvu kosu i revitalizuje tanke vlasi i kosu koja je oštećenja dejstvom hemijskih preparata i toplote.

    - sprečava pucanje i opadanje kose i pomaže rast kose.

    Alergijske reakcije

    Ši maslac sadrži prirodni lateks, koji nije isti kao lateks koji se dobija iz kaučuka, ali je po hemijskom sastavu veoma  sličan. Iako je količina lateksta u ši maslacu mala, zahvaljujući njemu stvara se zaštitni sloj na koži koji sprečava pojavu alegrija na sunčeve zrake.

    Osobe koje su alergične na lateks treba da izvrše epikutalni (patch) test pre upotrebe proizvoda koji sadrže ši maslac. Mnogi ljudi koji su alergični na lateks nemaju alergijske reakcije na ši maslac, ali neki imaju, stoga je bolje sprečiti nego lečiti.

  • Test za određivanje tipa kože lica

    22.08.2013

    Većina žena bez sumnje tačno zna koji tip kože ima. Ali, ako i spadate u ovu većinu, možete pročitati ovaj članak. Danas kozmetičari razlikuju 4 tipa kože: suvu, kombinovanu (mešovitu), masnu i osetljivu.Normalan tip kože imate ako sa njom nemate NIKAKVIH problema. Čak i ako ne upotrebljavate sredstva za negu kože i  nemate nikakve spoljašnje probleme na koži, nažalost verovatno imate suvi tip kože, jer i tada koža ima svoje probleme. 

    Prestavljamo vam dva metoda na koja možete odrediti tip svoje kože lica.

    Prvi metod. Prost, ali teži način da odredite tip kože.

    Ako smatrate da imate suvu kožu, bolje je da ne koristite ovaj metod već odmah pređite na drugi metod.

    Za početak operite lice običnim sapunom, obrišite ga i sačekajte 2 časa.

    - Ako osećaj zategnutosti nije nestao, imate 100% suvu kožu.
    - Ako imate osećaj da je koža normalna i ne osećate nikakvu nelagodnost, a u T-zoni (čelo, nos i brada) postoji čak i masan film, onda imate kombinovani (mešoviti) tip kože. Ako preko T-zone pređete papirnom maramicom na njoj mogu ostati tragovi ili se čak može malo zalepiti za kožu.
    - Ali, ako se vaša koža sjaji i kada preko nje pređete papirnom maramicom i na njoj ostanu masni tragovi, imate masnu kožu. Ako niste sigurni da li su na maramici ostali masni tragovi, odredite tip kože uz pomoć drugog metoda.

    Drugi metod. Test za određivanje tipa kože.
     
    Za određivanje tipa kože ovim metodom treba se pripremiti. Za početak temeljno očistite kožu bez upotrebe tonika ili krema, jer to može uticati na rezultat. Koža treba da bude bez ikakve kozmetike nekoliko časova. Zatim, po mogućnosti na dnevnom svetlu, pažljivo pogledajte svoje lice.

    Imate suvi tip kože, ako se slažete sa većinom navedenih stavki:

    - Pore na koži obično nisu vidljive.
    - Koža je bez sjaja, deluje pomalo grubo.
    - Boja kože je crvenkasto-roze.
    - Imate malo više od 25 godina i imate vidljive bore oko očiju.
    - Sunce, hladnoća i vetar obično izazivaju crvenilo i iritaciju kože.
    - U mladosti niste imali problema sa aknama.
    - Koža loše podnosi umivanje vodom.

    Ovakva koža bez odgovarajuće nege brzo stari i loše podnosi sunce.

    Ako niste na sve stavke odgovorili potvrdno pogledajte sledeći tip kože.

    Imate kombinovani (mešoviti) tip kože, ako se slažete sa većinom navedenih stavki:

    - Na papirnoj maramici koju prislonite na čelo i nos ostaju masni tragovi ili se maramica lepi za kožu.
    - Koža na obrazima i slepoočnicama je glatka, sa sitnim porama.
    - U oblasti nosa, čela i brade postoje veće pore ili akne.
    - Koža na nosu je često sjajna.
    - Koža celog lica je osetljiva.
    - U zimskom periodu, koža na čelu i obrazima je često iritirana i ispucala.
    - Leti koža postaje masnija.

    Ovakva koža uz pravilnu negu manje je sklona starenju od suve kože.

    Imate masni tip kože, ako se slažete sa većinom navedenih stavki:

    - Ostaju vidljivi masni tragovi prilikom prislanjanja papirne maramice na bilo koji deo lica.
    - Po celom licu se pojavljuju vidljive akne.
    - Boja lica je često bleda.
    - Koža izgleda opušteno i ima vidljive pore.
    - Često se stvaraju bubuljice.
    - Koža nije preterano osetljiva, iritacije i crvenilo se retko pojavljuju.

    Ovakva koža ima lošu cirkulaciju, ali dobro podnosi spoljašnje uticaje.

    I na kraju, osetljiva koža.

    Osetljiva koža – to je stanje. Ona može postojati kod svih tipova kože. Osetljivost kože je izazvana trajnim delovanjem štetnih uticaja, neadekvatnom negom i stresom. Ako imate osetljivu kožu možete da pomislite da ste alergični na kozmetiku, ali zapamtite da se alergija javlja nakon 3 do 5 časova, a osetljiva koža odmah reaguje na neodgovarajuću kozmetiku.

    Tipične osobine osetljive kože su:

    - Osećaj zategnutosti posle umivanja.
    - Povećana iritacija.
    - Česta pojava crvenih mrlja na licu i vratu.
    - Mrlje na koži se pojavljuju skoro uvek posle upotrebe novog kozmetičkog proizvoda.
    - U stresnim situacijama na licu se pojavljuju bubuljice.
    - Ako se dugo nalazite u toploj i suvoj prostoriji koža lica počinje da svrbi.
    - Brzo crveni na suncu.
    - Loše podnosi nevreme.

    Sve ove osobine se ne moraju pojaviti istovremeno. Neke se manifestuju kao reakcija na hladnoću, na preterano izlaganje UV zračenju, na preterano suv vazduh u prostoriji, na zagađeni vazduh i na neke kozmetičke tretmane. Od unutrašnjih faktora mogu uticati hormoni, genetske predispozicije, sklonost alergijama i psihička neuravnoteženost.

  • Kokosovo ulje

    22.08.2013

    Kokosova palma počinje da rađa plodove od sedme do devete godine starosti i plodonosna je oko 50 godina. Na jednom drvetu godišnje rodi od 60 do 120 oraha.

    Način dobijanja i sastav: Kokosovo ulje se dobija hladnim presovanjem mesa kokosovog oraha. Kokosovo ulje je bogato prirodnim antioksidansima – vitaminima A, C i E. Sadrži sledeće kiseline:

    Laurinska kiselina - 46,79%
    Miristinska kiselina - 19,93%
    Palmitinska kiselina - 10,13%
    Oleinska kiselina - 6,97%
    Kaprilna kiselina - 5,62%
    Kaprinska kiselina - 5,28%
    Stearinska kiselina - 3,17%
    Linolna kiselina - 1,68%

    Spoljašnji izgled i tačka topljenja: Kokosovo ulje je bele boje, sa blagom primesom krem nijanse. Na temperaturi do 24 stepena celzijusa je čvrsto, a na višim temperaturama je tečno. Ako nije rafinisano ima karakterističan blagi miris kokosa.

    Delovanje: Kokosovo ulje je pogodno za sve tipove kože. Zbog svog sastava koža ga odlično upija.  Omekšava, štiti, hrani, neguje i održava vlažnost kože. Redovna upotreba kokosovog ulja sprečava pucanje kože na rukama i nogama. Štiti od opekotina izazvanih sunčanjem i ujednačava ten kože. Laurinska kiselina, koja se nalazi u kokosovom ulju, deluje protiv patogenih mikroogranizama, bakterija, kvasaca, gljivica i virusa. Kaprinska kiselina povećava antimikrobno dejstvo. U prirodnim sapunima kokosovo ulje stvara bogatu penu, koja dobro čisti kožu i takav sapun dobro peni i u hladnoj vodi. Međutim, sapun koji je izrađen od 100% kokosovog ulja isušuje kožu. Kokosovo ulje jača i hrani kosu, daje joj sjaj i bujnost. Ono smanjuje gubitak proteina iz kose tokom pranja, tako da su vrlo maske od kokosovog ulja pre pranja kose. Takođe je korisno i za čistu kosu, jer štiti vlasi od oštećenja prilikom brisanja i češljanja.

    Upotreba: Kokosovo ulje se može koristiti u čistom obliku, a pre upotrebe ga treba malo zagrejati kako bi postalo tečno. Koristi se kao bazno ulje za masažu, uz dodatak drugih biljnih i etarskih ulja. Kokosovo ulje se koristi u različitim kozmetičkim proizvodima (kreme, šamponi, tonici, balzami, itd.). Odlično deluju maske za kosu od kokosovog ulja. Redovnom upotrebom sprečava se zadebljavanje i pucanje kože.

    Indikacije:

    - Suva, iritirana, osetljiva, koža sklona perutanju i zadebljala koža.

    - Ranice, ispucala koža i opekotine.

    - Pre i posle izlaganja suncu.

    - Zaštita kose i kože.

    - Suva i problematična kosa, osetljiva koža glave.

    Čuvanje: Kokosovo ulje je najbolje držati u frižideru, u dobro zatvorenoj posudi i zaštićeno od svetlosti. Rok trajanja može biti od 6 meseci do 2 godine.